Acceptatie

Waar je ook heen wilt, je kunt alleen vertrekken vanwaar je nu bent.

 

Pas zodra je het huidige moment volledig accepteert zoals het is, ontstaat paradoxaal genoeg openheid en ruimte voor heling, groei en verandering.

 

Acceptatie is een van de 7 innerlijke houdingen van de mindfulness.

Welkom

Acceptatie vergt moed. Het is geen passieve houding van berusten, integendeel. In plaats van je neer te leggen bij tegenslag of er tegen te vechten, durf je je in je hart te laten raken, de tegenslag daadwerkelijk te ontmoeten. De situatie bewust en actief volledig onder ogen te zien, gewoon zoals het nu is. Inclusief alle weerstand, negatieve gedachten en emoties als angst, boosheid of verdriet. Je hele imperfecte wezen in dit imperfecte bestaan mag er zijn. Welkom!

 

Beloning

Soms is acceptatie eenvoudig een moment van inzicht en soms een lange weg vol blokkades van frustratie, verdriet en angst. Hoe dan ook, zodra we het verzet opgeven en ons meer en meer overgeven aan het leven zoals het is, hoe moeilijk ook op dat moment,  lijkt het alsof we daarvoor worden beloond. Doordat onze innerlijke houding is veranderd, is er weer ruimte voor ontspanning en een breder perspectief.

 

Oefenen

Acceptatie is natuurlijk een houding die vooral van pas komt bij tegenslag. Maar ook momenten van groot geluk zijn soms zo overweldigend, zeker na een periode van tegenslag, dat het moeilijk kan zijn je er volledig voor te openen. Op de yogamat en op je meditatiekussen kun je heel goed oefenen met de innerlijke houding van acceptatie. Simpelweg door je steeds opnieuw en steeds iets meer openen voor de volledige ervaring van dit moment. Alles is welkom.