Yoga en schrijven

 

Schrijven en yoga  gaan voor mij al vanaf het begin hand in hand. Vlak na mijn eerste stap op de yogamat, ontdekte ik schrijven vanuit je hart.

 

Een manier van schrijven waarbij het resultaat niet voorop staat, maar het proces. Schrijven om het schrijven zelf. En zo jezelf ontmoeten. Dat lijkt wel yoga!

 

Schrijven vanuit je hart, buik en botten

Doen, ervaren, niet denken, voelen, je hart volgen en energie laten stromen. Dat hebben ze met elkaar gemeen. Bij yoga zijn de houdingen, meditaties en de ademoefeningen de taal waar je in oefent. Bij schrijven is het een pen, inkt,  papier en een stroom van woorden. Gedachten die landen op papier.  Door ze te laten 'landen' ontstaat er een vrije ruimte waarin je niet schrijft vanuit je hoofd, maar vanuit je lichaam.  Vanuit je hart, buik en botten, Een bevrijdende ervaring.  Het geeft inzicht, energie, helderheid, vreugde, troost en contact.

 

Verbinding

Schrijven heeft mijn yoga beoefening verdiept en andersom. Yoga is net wat meer gericht op het lichaam en schrijven meer op de geest, maar voor allebei geldt dat als je eenmaal in de flow zit, dat onderscheid helemaal wegvalt. Je maakt contact met je hele wezen, hier en nu.

Het zijn tools om verbinding te maken. Verbinding met jezelf, met het moment, met alles wat er is, in al zijn grootsheid en kleinheid. En dan voel je dat je leeft. Voluit. Aanwezig. Wakker. Stromend.

 

Wil je kennismaken met deze manier van schrijven?

Belichaamd schrijven, door de afwisseling van yoga oefeningen en schrijfoefeningen waardoor je steeds meer in een flow komt en verrast zal zijn over je eigen woordenstroom. Je gaat luisteren naar wat je pen je te vertellen heeft.  

 

Op zondag 29 april geef ik een workshop Yoga & Schrijven.